Każdy jako dziecko oglądał filmy westernowe, lub zachwycał
się barwnymi przygodami Lucky Lucka. Wszyscy dobrze znają te charakterystyczne
kapelusze, i wizerunek prawdziwego Ranczera z Montany, czy stanu Oregon.
Teraz, to co było dla nas tak egzotyczne, i tak nam dalekie
zaczyna przekraczać granice.
W związku ze zmianą statusu konia, z narzędzia pracy, na
towarzysza i przyjaciela człowieka, część z pierwotnych zadań powierzanych tym
zwierzętom została przekształcona w dyscypliny sportowe. Dzięki temu, to co
kiedyś można było zobaczyć tylko podczas pracy na farmie, tylko na dzikim
zachodzie, teraz staje się dla nas dostępne, a co więcej każdy może tego
spróbować.
Dyscypliny sportowe wciąż się rozwijają, a jeździecki styl
westernowy zaczyna się robić równie popularny jak powszechna dotychczas jazda
klasyczna w naszym kraju.
Jedną z takich dyscyplin jeździeckich jest Cutting. Inaczej
wycinanie bydła.
Jest to dyscyplina wzorowana, która wcześniej odgrywała dużą
rolę w hodowli bydła. Stada były właściwie dzikie, wypasane na dużych łąkach, i
spędzane do zagród tylko w kilku celach, jakimi były zabiegi pielęgnacyjne,
weterynaryjne, czy sprzedaż.
Ludziom potrzebny był więc sposób na szybkie i sprawne
oddzielenie jednej, czy kilku sztuk bydła od stada, by móc je szczepić,
znaczyć, czy choćby wyselekcjonować konkretnego osobnika z hodowli, a z pomocą
przyszedł koński instynkt.
Wykorzystano naturalną zdolność konia do ,,zaganiania’’ ,
nadążenia za krową czy byczkiem, oraz niesamowitą zwrotność tych zwierząt.
Zaczęto hodowlę koni w tym właśnie kierunku, a dobierano do
niej konie z zapałem do samodzielnego kontrolowania bydła.
I tak właśnie wygląda obecnie ta konkurencja. Jeździec ma za
zadanie oddzielić od stada jedną sztukę bydła. Kieruje koniem tak, by zaleźć
się dokładnie pomiędzy stadem, a swoim celem. A wtedy dosłownie oddaje wodze, a
koń sam ma za zadanie utrzymać cielaka, czy jałówkę z dala od stada przez
krótki okres czasu.
Można wtedy zaobserwować niesamowitą elastyczność, szybkość
ruchów i giętkość stawów u koni rasy Cuarter Horse, które są specjalnie
hodowane do tej pracy.
Co prawda możliwe jest użycie innego konia, jednak
zdecydowanie najpopularniejsze są konie właśnie tej rasy.
Podczas zawodów oceniany jest styl, zaangażowanie konia w
blokowanie krówki oraz lekkość i przyjemność, z jaką wykonuje tą czynność.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz