Pasze objętościowe powinny stanowić 75% - 80% codziennej
dawki jedzenia dla konia. Cechą charakterystyczną dla nich jest stosunkowo duża
ilość surowego włókna (jakieś 18%) i zawierają niewiele składników odżywczych,
jakimi są węglowodany, białka i tłuszcze. Ze względu na zawartość wody w
paszach treściwych wyróżniamy dwa typy – pasze objętościowe suche i soczyste. W
dzisiejszym artykule omówimy pierwsze z nich.
Siano – zadawanie siana jest szczególnie istotne, i powinno
ono stanowić stały element końskiej diety. Jakość siana ocenia się na podstawie
jego składu (z jakich roślin jest zrobione), wyglądu i zapachu. Siano powinno
być idealnie suche i aromatyczne. Nigdy nie powinno się skarmiać siana
zwilgotniałego, czy nadgnitego. Ważne jest też pamiętanie o minimalnym okresie
leżakowania (ok. 6-8tyg. od zebrania) kiedy to odparowują z niego resztki wody
oraz niektóre szkodliwe substancje, które mogły znaleźć się w niektórych
roślinach.
Rodzaje siana i ich użytkowość:
siano łąkowe – składa się głównie z roślin łąkowych.
Zazwyczaj są to trawy, zioła i rośliny motylkowe. Ten rodzaj jest głównym
źródłem składników pokarmowych, soli mineralnych i włókna, i przy niewielkim
wymiarze pracy, lub przy koniach dobrze wykorzystujących paszę, jak konie
prymitywne (koniki polskie, fiordy, gudbrandsdale) może samodzielnie zaspokoić
potrzeby pokarmowe tych zwierząt. O ile oczywiście jest podawane w odpowiednich
ilościach.
siano z roślin motylkowych – jest bogatsze w białko i
składniki mineralne, jednak podawanie go może wywoływać wzdęcia, czy
zatwardzenia.
z roślin uprawnych – siano tego typu robi się ze zbóż,
które kosi się w chwili, gdy łodygi są jeszcze zielone. Najcenniejsze jest ze
względu na smaczność i na bogactwo składników pokarmowych. Najchętniej zadawane
jest siano z owsa ze względu na jego właściwości odżywcze.
Słoma – słomę cechuje zdecydowanie niższa zawartość
składników odżywczych. Jest też mniej smaczna, dlatego konie mniej chętnie ją
jedzą. Wywołuje ona jednak uczucie sytości u koni, jest składnikiem balastowym
i korzystnie wpływa na koński układ trawienny, więc jest warta podawania nie
tylko jako podściółka. Wymaga jednak odpowiedniego przygotowania.
Najlepiej w postaci sieczki skarmianej razem z paszą
treściwą. Może jednak zwiększyć ryzyko wystąpienia kolki, jeśli będzie zbyt
drobna.
Plewy – jest to pozostałość po młócce zboża, choć są ubogie
w składniki pokarmowe, to korzystnie wpływają na procesy trawienne.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz